Koiranäyttelyt ovat suosittu harrastus

d5a06e097f974470502c46e95c06635bKoiranäyttelyt kasvattavat suosiotaan jatkuvasti ja Suomessa järjestetään tätä nykyä joka vuosi yli 40 kansainvälistä ja kaikkien rotujen näyttelyä sekä lisäksi kaikkiaan yli 200 erilaista ryhmä- ja erikoisnäyttelyä. Moni näyttelyharrastaja vie koiransa näytille myös ulkomaiden suuriin näyttelyihin, jolloin vaihtoehtojen maailma kasvaa entisestään. Tärkeitä ulkomaisia suomalaisten koiranomistajien suosiossa olevia näyttelyitä ovat muun muassa vuosittain järjestettävät Ruotsin voittaja sekä Viron voittaja -näyttelyt. Vieläkin kovemmassa seurassa kisataan Pohjoismaiden voittaja, Euroopan voittaja ja Maailman voittaja -näyttelyissä, jotka järjestetään joka vuosi eri maailman kolkissa.

Koiranäyttelyiden tarkoitus

Näyttelyt ovat monen koiranomistajan mielestä yksinkertaisesti enemmän tai vähemmän vakava harrastus sekä hauskaa tekemistä yhdessä oman lemmikin kanssa. Pohjimmiltaan näyttelyiden tarkoitus on kuitenkin palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Kyseessä ei siis ole aivan niin turhamainen hömpötys, kun moni näyttelyitä arvosteleva äkkiseltään kuvittelee.

Koiranäyttelyt ovat totta kai myös oivia tilaisuuksia samanhenkisten ja samaa rotua harrastavien koiraihmisten tapaamiseen sekä erilaisiin rotuihin tutustumiseen. Koiran hankintaa suunnittelevan kannattaakin suunnata näyttelyyn tutustumaan lähemmin harkinnassa oleviin rotuvaihtoehtoihinsa sekä niistä tietäviin ihmisiin.

Erilaisia näyttelyitä

Virallisiin koiranäyttelyihin saavat osallistua vain puhdasrotuiset ja tunnistemerkityt koirat. Virallinen näyttely tarkoittaa näyttelyä, joka on Suomen Kennelliiton hyväksymä ja jossa jaetaan sertifikaatteja. Tällaisia virallisia näyttelyitä ovat kansainväliset koiranäyttelyt, kaikkien rotujen kansalliset koiranäyttelyt, ryhmänäyttelyt sekä erikoisnäyttelyt. Epävirallisia näyttelyitä puolestaan ovat open show -nimiset näyttelyt sekä pentunäyttelyt. Näihinkin vaatimuksena on puhdasrotuisuus sekä tunnistemerkintä. Sekarotuisen koiran kanssa voi osallistua niin sanottuihin Match Show -näyttelyihin, jotka ovat leikkimielisempinä ja vapaampina tilaisuuksina loistavia paikkoja myös varsinaiseen näyttelyyn harjoittelemista varten.

Mitä näyttelyssä tapahtuu?

Pääpiirteissään koiranäyttelyn idea on, että koiran omistaja tai muu esittäjä (‘handleri’) esittää koiran tuomarille, jolla on valtuudet toimia juuri kyseisen rodun tuomarina. Koirat esitetään sukupuolen mukaan, saman ikäiset koirat samassa luokassa.

Tuomari katsoo kaikki luokan koirat ensin yhdessä ja tämän jälkeen yksitellen. Yhteen luokkaan voi kuulua koiria vain yksi tai jopa kymmenittäin. Yksittäisen koiran arvioiminen kestää muutaman minuutin ja sen aikana koirasta olisi suotavaa antaa tuomarille mahdollisimman hyvä kuva. Edustavan ulkonäön lisäksi myös koiran käytöksen on ehdottomasti oltava kunnossa. Ennen ensimmäistä näyttelyä harjoittelu sekä näyttelykehän tapahtumiin tutustuminen ovatkin ensiarvoisen tärkeitä sekä koiralle että esittäjälle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *