Kun pentu tulee taloon

5ad7e3322876a1828ec19c532f09fd30Pienellä koiranpennulla ei vielä ole juuri nimeksikään käsitystä maailmanmenosta ja siihen kuuluvista asioista, asiallisista käytöstavoista puhumattakaan. Pennun uusi omistaja on vastuussa siitä, että pienestä riiviöstä kasvaa kunnon koirakansalainen.

Ensimmäinen askel on luotto ihmiseen

Pennun on ensiarvoisen tärkeää oppia luottamaan omistajaansa kaikissa tilanteissa. Tärkeintä on hioa kuntoon luoksetuloa sekä käyttäytyminen erilaisissa käsittely- ja hoitotilanteissa. Kun koira luottaa ihmiseen ja tulee käskettäessä varmuudella luokse sekä antaa suorittaa ikävämmätkin toimenpiteet, ollaan jo pitkällä ongelmakäyttäytymisen synnyn ehkäisyssä. Jos jossakin asiassa on ongelmia, tulisi sitä painottaa harjoittelussa, ei suinkaan luovuttaa ja antaa olla. Pitkäjänteisyys, kärsivällisyys ja jämäkkyys palkitaan pennun opettamisessa varmasti.

Rajoja ja rakkautta

Pennulla on oltava selkeät rajat ja järkähtämätöntä kuria tarvitaan varmasti. Kaikkein tärkeitä on kuitenkin rakkaus, hellyys ja läheisyys: pennun kouluttamisen on tapahduttava positiivisen kautta. Kun teot ja säännöt ovat johdonmukaisia, menee oppi perille ilman kovia otteita.

Tutkimusten mukaan koira oppii parhaiten, kun käytössä ovat positiivisen vahvistamisen keinot. Kun pentu toimii toivotusti, saa se palkan ja kehun. Ei-toivottu käytös taas jätetään huomiotta rangaistusten sijaan.

Pennun sosiaalistaminen

Pienen pennun sosiaalistaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian sen saavuttua uuteen kotiin. Parhaiten pentu tottuu uusiin asioihin alle 12 viikkoisena, joten aikaa ei ole tuhlattavaksi, jos toivoo koirastaan kaikkeen tottunutta ja tilanteessa kuin tilanteessa helppoa parasta ystävää.

Kasvattajalta on syytä varmistaa jo ennen pennun ostosta sopimista, että sitä pidetään varmasti virikkeellisessä ympäristössä. Niin sisä- kuin ulkotilojenkin tulisi olla tuttuja ja arkielämään kuuluvien esineiden ja asioiden peruskauraa ennen uuteen kotiin siirtymistä noin kahdeksan viikon iässä. Pennun on myös hyvä tottua aivan pienestä pitäen erilaisiin ääniin.

Koiranpennun saapuessa kotiin voi sen elinaluetta laajentaa pikkuhiljaa päivien kuluessa. Aivan ensimmäisinä päivinä ei vielä kannata kutsua vieraita kylään. Kun pentu on tottunut uuteen kotiinsa, voi ihmis- ja koirakavereita kutsua vierailulle ja käydä myös itse pennun kanssa mahdollisimman monenlaisissa paikoissa, käyttää erilaisia liikennevälineitä sekä kohdata erilaisia ihmisiä. Ihmispaljoudet, erilaiset rakennukset ja kävelyalustat on myös hyvä tehdä pennulle tutuiksi. Hihnassa kulkemista opetellessa myös toisten koirien ohittamiseen on kiinnitettävä alusta asti huomiota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *