Sopivan koirarodun valinta

choosingpupmainKun harkinnassa on koiran hankinta, on juuri omaan elämäntyyliin, mieltymyksiin ja asuinympäristöön sopivan rodun huolellinen selvittäminen tärkeää. Erot tarpeissa, käytöksessä ja haastavuudessa ovat eri rotujen välillä parhaimmillaan valtavia eikä rotuvalintaa saisi koskaan perustaa pelkästään koiran ulkonäön varaan.

Rodulla on väliä

Koira on aina koira, mutta eri roduilla on erilaisia käytösmalleja. Esimerkiksi metsästyskoiriksi alun perin jalostetut rodut singahtelevat lintujen ja jänisten perään kaupungissakin eikä laumanvartijarotua edustava koira välttämättä toivota vieraita lämpimästi tervetulleiksi. Vesikoirat ja spanielit uivat usein mielestään ja noutajat taas nauttivat esineiden kantamisesta. Eri rotujen tarpeisiin on hyvä tutustua ennen rodun lopullista valintaa.

Eroja on myös rotujen terveystilanteessa. Jotkin rodut kärsivät tyypillisistä perinnöllisistä sairauksista, jotka voivat aiheuttaa kroonisia terveysongelmia ja jopa koiran kuoleman. Tällaisista rotutyypillisistä terveysongelmista on koiran hankintaa suunnittelevan oltava tietoinen, jotta osaa kiinnittää niihin huomiota pennun vanhempia ja lähisukulaisia arvioidessaan.

Myös sekarotuisen koiran kohdalla on mietittävä siinä olevien rotujen ominaisuuksia, jotta sen luonteenpiirteistä, käytöksestä ja mahdollisista terveysongelmista voi tehdä jonkinlaisia päätelmiä.

Käyttökoirarodut vaativat omistajaltaan paljon

Koirarodut on alun alkaen jalostettu tiettyjä käyttötarkoituksia varten, vaikka tätä nykyä vain murto-osa toimii alkuperäisissä työtehtävissään. Roduilla on kuitenkin yhä tiettyjä luonteenominaisuuksia, joista on ollut hyötyä niiden alkuperäisessä työssä. Tämä on huomioitava rotua valittaessa.

Jos suunnitelmissa ei ole aktiivinen koiraharrastaminen, voi seurakoirarotu olla käyttörotua parempi valinta. Jos koira ei pääse toteuttamaan viettejään rodunomaisten aktiviteettien parissa, saattaa seurauksena olla häiriökäyttäytymistä ja käytösongelmia. Esimerkiksi tylsistynyt paimenkoira saattaa paremman puuhan puutteessa ottaa paimennettavakseen ohiajavat polkupyörät, autot tai jopa perheen lapset.

Kiinnostaako turkinhoito?

Koirarotujen turkeissa on suuria eroja ja siinä missä toisille riittää pesu ja harjaus silloin tällöin, uppoaa joidenkin turkinhoitoon tuntikausia viikoittain. Turkin kunnosta huolehtiminen ei ole vain ulkonäköasia, vaan sillä on merkittävä vaikutus koiran hyvinvointiin. Hoitamaton turkki voi aiheuttaa vakavia iho-ongelmia ja kipuja. Jos siis turkinhoitoon panostaminen ei houkuttele, kannattaa roduksi valita mahdollisimman helppoturkkinen tapaus.

Asumismuodolla on merkitystä

Rodun valintaan vaikuttaa myös se, millaisessa kodissa ja ympäristössä koira tulisi asustamaan. Jotkin rodut tarvitsevat runsaasti tilaa ja rauhaa, eivätkä välttämättä viihdy tiiviissä kaupunkiympäristössä. Herkkähaukkuinen tai vahtimiseen taipuvainen koira taas voi kerrostalo-olosuhteissa piinata sekä omistajaansa että naapureita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *