Mit ruokaa voin antaa koiralleni

Mit ruokaa voin antaa koiralleni Language Finnish

1. Koiran ravitsemustarpeet

Koiran ravitsemustarpeet? Mitä ruokaa voin antaa?

Tärkeintä on tasapaino. Ravitsemustarpeet vaihtelevat iän, rodun ja aktiivisuustason mukaan. Tunnista koirasi tarpeet ja tarjoa sopivaa ravintoa.

Ruokavaliossa hyvä ottaa huomioon, että koira on lihansyöjä. Vähintään 18% proteiinia. Tarvitsee myös rasvaa terveelle ja kiiltävälle turkille sekä energiaa päivän aikana.

Kiellettyjä ruokia ovat suklaa, sokeri ja virtsahappoa sisältävät elintarvikkeet. Minttu, sipuli ja valkosipuli ovat myös myrkyllisiä.

Suositeltavia ruokia ovat kananmuna, naudanliha, kana, lohi, turska, kalkkuna, pinaatti, porkkana ja bataatti. Kaipaa monipuolisuutta.

Huomioi ravitsemustarpeet ja tarjoa laadukasta ja monipuolista ravintoa. Pro tip: valinnassa voi tarvittaessa konsultoida eläinlääkäriä.

1.1 Proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit

Koiran ravinnolle tulee olla kolme tärkeää osaa: proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit. Proteiinit ovat tarpeen lihasten ja solujen rakentamiseen ja voi löytyä lihasta, kalasta ja kanasta. Rasvat tuovat energiaa ja voi löytyä lohesta, kananmunasta ja kookosöljystä. Hiilihydraatit antavat energiaa ja voi saada esimerkiksi riisistä tai perunasta. Muista, ettei ihmisen ruokaa tulisi antaa koiralle. Se sisältää suolaa, sokeria ja muita haitallisia aineita.

Pro tip – Koiran ruokintaan perustuen sen aktiviteettitasoon, iän ja painon. Seurata koiran painoa ja rajoittaa snäkärien määrää. Muista tarjota koiralle aina raikasta vettä.

1.2 Kivennäisaineet ja vitamiinit

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeitä ravintoaineita. Ne auttavat ylläpitämään koiran terveyttä. Ruokavalion tulee sisältää erilaisia ravintoaineita, jotta koira saa kaiken tarvitsemansa.

Kana on hyvä proteiininlähde. Siinä on paljon B-vitamiineja ja sinkkiä. Turska sisältää kalsiumia ja omega-3-rasvahappoja. Luuttomassa lihassa on runsaasti proteiinia ja rautaa. Kasvikset tarjoavat vitamiineja ja kivennäisaineita, esimerkiksi bataatti, parsakaali ja porkkana.

Koirien ruokavaliot vaihtelevat. On tärkeää kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Jos epäilet jotain ruokaa, kysy eläinlääkäriltä.

Vinkki: Muista huolehtia verenkiertoelimistön ja ravintoaineiden saannista.

1.3 Koiran ruoan määrä ja ruokintataulukot

Huomioi koirallesi ruokkiminen! Täysipainoista ruokaa on tärkeää antaa sen terveyden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Ruokamäärä ja -aikataulu vaihtelevat koiran rodun, iän, koon ja aktiivisuustason mukaan. Esimerkkinä:

 • Labradorinnoutajalle: 2-2,5 kuppia päivässä
 • Pienille terriereille: 1/2-1 kuppia päivässä
 • Kultainennoutajalle: 2-2,5 kuppia päivässä
 • Pitbullille: 1,5-2,5 kuppia päivässä

Tämä on vain suuntaa-antava arvio. Painosta, kehonkunnosta ja terveydentilasta riippuen ruokamäärää voidaan muuttaa. Suosittelemme koiran painon ja kunnon seurantaa säännöllisesti ja ruokavaliota tarpeen mukaan.

Pro-vinkki: Muista tarjota koirallesi runsaasti raikasta vettä. Pidä ruoka- ja vesikupit puhtaina. Noudata myös valmistajan ruokintasuosituksia.

2. Koiralle sopivat ruoka-aineet

On tärkeää tietää, mikä ruoka on turvallista koirallesi. Heidän ruokansa tulee olla oikeassa suhteessa proteiinia, hiilihydraatteja, rasvaa ja kuitua, jotta ne pysyvät terveinä ja aktiivisina. Jotkin ihmisille sopivat ruuat voivat olla haitallisia tai jopa myrkyllisiä koirille.

Turvallisia ruoka-aineita koirallesi ovat:

 1. Kana, kalkkuna ja naudanliha
 2. Kananmunat
 3. Kala
 4. Hedelmät, kuten omenat, mansikat ja vesimelonit
 5. Vihannekset, kuten porkkanat, kurpitsat ja pinaatti

Muista, että koiran ruokavalion tarvitsee olla monipuolinen ja tasapainoinen. Varmista, että ruuat tarjoavat tarpeeksi ravintoa ja että annoskoot ovat koiran koon mukaisia.

2.1 Koiranruoat

Koiran ruokinta voi olla haastavaa. On olemassa lukuisia vaihtoehtoja, kuten Royal Canin, Hills ja Eukanuba. Ne tarjoavat erityyppisiä ruokia eri ikäisille ja rotuille. Hinta voi tuntua korkealta, mutta laadukas ruoka voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä. Kotiruoka voi olla hyvääkin, mutta muista tutustua ravitsemustarpeisiin.

Vältä myös suklaata, valkosipulia ja sipulia, ne voivat olla myrkyllisiä. Koiran ruokkiminen voi tuntua helppokäyttöiseltä, mutta se on tärkeää terveyden kannalta. Tarkista ravintosisältö ennen ruokien antamista.

2.2 Kotiruoka koiralle

Valittaessa kotiruokaa koirallesi, ole varma että se on ravitsevaa ja tasapainoista. Se tulee sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet. Korkealaatuinen proteiini, terveelliset rasvat, kuitu ja vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeitä ainesosia.

Keitetty kananrinta ilman luita, kalkkunanrinta, kala (vältä raakaa kalaa), kaurapuuro koiranmaidolla ja kananmunat (kypsentämättömät voivat aiheuttaa salmonellaa) ovat turvallisia ruokavaihtoehtoja.

Varo, ettet anna suklaata, sokeripitoisia, mausteisia, sipulia, valkosipulia, viinirypäleitä ja rusinoita koirallesi, sillä ne voivat olla myrkyllisiä.

Pro tip: Pidä huolta, että koirasi juo tarpeeksi vettä joka päivä. Vesi on tärkeää koiran terveydelle ja hyvinvoinnille.

3. Koiralle sopimattomat ruoka-aineet

Koirille voi olla vaarallisia ruoka-aineita. Älä siis anna niitä! Tässä kolme esimerkkiä:

 1. Suklaa: Teobromiini voi johtaa hermostuneisuuteen, vapinaan, sydämen lyöntitiheyden nousuun ja kuolemaan.
 2. Keinotekoiset makeutusaineet: Ksylitoli voi aiheuttaa oksentelua, heikkoutta ja maksan vajaatoimintaa.
 3. Valkosipuli ja sipuli: Ne voivat vaurioittaa punasoluja ja aiheuttaa anemiaa. Suuremmat annokset ovat haitallisia.

Vinkki: Jos koira on syönyt myrkyllistä, hae eläinlääkäriin apua heti!

3.1 Myrkylliset ruoka-aineet

Valitettavasti koirille voi olla myrkyllisiä ruoka-aineita, joita ihmiset syövät ilman ongelmia. On siis tärkeää varoa joitain ruokia. Näitä ovat: suklaa, rypäleet ja rusinat sekä avokado. Niiden sisältämät aineet voivat aiheuttaa vakavia neurologisia ja sydänoireita sekä munuaisten vajaatoimintaa ja ruoansulatusongelmia.

On huomioitava, että koiran ravitsemustarpeet ovat erilaisia kuin ihmisten. Siksi on tärkeää, että heille tarjotaan oikeanlaista ruokaa. Pro tip: tärkeintä on antaa tasapainoista ja ravitsevaa ruokaa, joka on suunniteltu erityisesti heidän ravitsemustarpeisiinsa.

3.2 Koiran lihavuus ja ruokavalio

Koirien lihavuus ja ruokavalio on tärkeää heidän terveyden ylläpitämiseksi. Ensimmäinen askel on varmistaa, että koirasi syö oikeanlaista ruokaa oikeaan määrään. Näin voit tehdä:

 • Varmista, että koiran ruoka sisältää riittävästi proteiinia ja ravintoaineita lihaskunnon ja terveyden ylläpitämiseksi.
 • Vältä antamasta liikaa herkkuja ja välipaloja. Ne voivat lisätä painoa ja aiheuttaa terveysongelmia.
 • Rajoita annoskokoja ja pidä ruokinta-ajat säännöllisinä. Näin voit varmistaa koiran terveellisen painon.

Pro vinkki: Oikeanlaisella ruokavaliolla voit ehkäistä monia koirien terveysongelmia ja pitää heidät onnellisina ja terveinä.

3.3 Ruoka-aineet, jotka voivat aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä’)

Tämä artikkeli käsittelee koirien ravitsemusta. 3.3 ruoka-ainetta, jotka voivat aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä koirille, mainitaan. Nämä ovat sipulit, suklaa ja avokado. Ne voivat aiheuttaa koiralle vatsakramppeja, ripulia ja oksentelua. Siksi niiden syömistä on vältettävä.

Koiralle voi antaa monipuolista ruokaa. Se sisältää proteiinia, hiilihydraatteja, vihanneksia ja rasvaa. Kaikki ravintoaineet on huomioitava terveyden kannalta. Paino, koko, ikä ja liikuntataso vaikuttavat siihen, minkälainen ruokavalio sopii parhaiten.

Pro-vinkki: Koiran ruokavalioon voi lisätä terveellisiä lisäravinteita. Näitä ovat esimerkiksi omega-3 -rasvahapot ja glukosamiini. Nämä tukevat nivelten terveyttä.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä ruokia minun pitäisi välttää antamasta koiralleni?

Vältä antamasta koirallesi myrkyllisiä ruokia, kuten suklaata, viinirypäleitä, rusinoita, valkosipulia, sipulia ja avokadoa.

Onko turvallista antaa koiralleni pöytäjäämiä?

Ei ole suositeltavaa antaa koirallesi pöytäjäämiä säännöllisesti, koska se voi johtaa liikalihavuuteen ja ruoansulatuskanavan ongelmiin. Kuitenkin satunnaisia pieniä määriä keitettyä lihaa, vihanneksia tai riisiä voidaan antaa herkkupalaksi.

Voiko koirani syödä hedelmiä ja vihanneksia?

Kyllä, monet hedelmät ja vihannekset ovat turvallisia koirille syötäväksi kohtuudella. Joitakin esimerkkejä ovat omenat, banaanit, mustikat, porkkanat ja vihreät pavut.

Voiko antaa koiralleni raakaa lihaa?

Raaka liha voi aiheuttaa salmonellan ja E. colin riskin sekä koirille että niiden omistajille. On suositeltavaa kypsentää kaikki liha ennen kuin syötät sen koirallesi.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos koirallani on merkkejä ruoka-aineallergioista?

Jos koirallasi on ruoka-aineallergian oireita, kuten oksentelua, ripulia tai ihon kutinaa, ota yhteyttä eläinlääkäriin syyn ja asianmukaisen hoidon selvittämiseksi. Se saattaa edellyttää ruokavalion tai lääkityksen muuttamista.