Tiedätkö mihin eri koirarotuja on käytetty alun perin?

Koirarotuja on maailmassa valtava määrä ja jokaisella niistä on oma erityinen merkityksensä. Tänä päivänä koirat ovat ennen kaikkea seurakoiria ja ihmisten parhaita ystäviä, jotka kuuluvat osaksi perhettä. Jokaisella rodulla on kuitenkin ollut aina ollut myös muita tehtäviä ja merkityksiä, joita tänä päivänä ei hyvin usein enää tiedetä. Tiedätkö esimerkiksi mihin tarkoitukseen mäyräkoiria on alun perin käytetty? Hyvin suuri osa koiraroduista on jalostettu hyödyllisiin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi metsästykseen, mutta koiria on jalostettu myös muihin, hieman erikoisimpiin tehtäviin. Jatka lukemista ja ota selvää koirarotujen jännittävästä historiasta, sekä mihin kaikkeen koiria käytetään tänä päivänä.

Bichon Frise

Bichon Frise on pieni, suloinen, valkoinen pallero ja hyvin suosittu seurakoira. Bichon Frise myös aiheuttaa monia muita rotuja vähemmän allergiaoireita, josta syystä se sopii monesti myös sellaisiin perheisiin, joissa on todettu allergisuutta muille koirille. Toki täytyy muistaa, että mikään koirarotu ei ole täysin allergiaa aiheuttamaton. Nykyään näitä leikkisiä koiria löytyy siis monista perheistä, mutta harva tietää, että kyseinen rotu on ollut olemassa jo 1300-luvulta saakka. Tuohon aikaan Bichon Friseitä nähtiin paljon laivoilla ja tuohonkin aikaan niiden tehtävä oli ennen kaikkea pitää laivaston miehistölle seuraa pitkillä matkoilla. Kun laiva pääsi maihin, koiria käytettiin vaihtokauppoihin. 1800-luvun lopussa Bichon Frise koiria nähtiin paljon sirkuskoirin ja posetiivareiden koirina niiden ketteryyden ja älykkyytensä vuoksi.

Mopsi

Mopsit kuuluvat mastiffien perheeseen, mutta ne ovat kooltaan hyvin pieniä. Koon puolesta ne eivät siis sovi vahtikoiriksi, sillä vaikka temperamenttia löytyisikin, on vihollisen hankala ottaa pikkuruista mopsia tosissaan. Mopsien alkuperä löytyy Kiinasta, missä ne on jalostettu seurakoiriksi. Myöhemmin mopsit levisivät myös Eurooppaan ja siitä Pohjois-Amerikkaan. Kyseessä on yksi harvoista koiraroduista, joka on alun perin jalostettu nimenomaan lemmikiksi.

Mäyräkoira

Mäyräkoiran alkuperäisen tarkoituksen voi päätellä nimestäkin. Nämä Saksasta tulleet sydänten sulattajat ovat nykyään suosittuja lemmikkejä ja seurakoiria, mutta alun perin ne jalostettiin mäyrien metsästys tarkoitukseen. Mäyräkoirat metsästivät myyriä sekä luonnossa että myös järjestetyissä jahtiin tarkoitetuissa tapahtumissa. Mäyrät eivät kuitenkaan olleet mäyräkoirien ainoita saaliita, vaan koirat olivat myös erinomaisia saalistajia muiden pienten eläinten saalistamisessa, mukaan lukien jänikset, rusakot ja jopa ketut.

Bulldog

Bulldogin historia on valitettavasti selvästi surullisempi. Vanhin versio bulldogista sai alkunsa Viktoriaanisella aikakaudella, jossa niitä käytettiin niin sanotuissa ”blood sport” lajeissa, eli urheilussa, jossa tapettiin eläimiä. Yleisin näistä oli ”bull-baiting”, jossa härkä sidottiin kiinni tolppaan ja koira päästettiin vapaaksi. Näissä taisteluissa härät yleensä tappoivat useita koiria, ennen kuin itse menehtyi.

Kun nämä raa’at lajit kiellettiin lailla Englannissa vuona 1835, ei kyseiselle rodulle enää ollut käyttöä. Kymmeniä vuosia myöhemmin koirien ystävät alkoivat kuitenkin jalostaa useita koiria tarkoituksenaan jäljitellä alkuperäisen bulldogin fyysistä rakennetta. Näin syntyi modernin ajan bulldogit.

Bulldog

Villakoira

Puudeleista, eli villakoirista tulee usein mieleen hienostuneet pikkukoirat, joita nähdään usein erilaisissa näyttelyissä ja joiden turkki on aina viimeisen päälle laitettu. Jos kuitenkin mennään ajassa taaksepäin, on villakoiria käytetty oikeastaan täysin päin vastaiseen tarkoitukseen. Alun perin villakoirat nimittäin jalostettiin tekemään likaisia hommia – noutamaan omistajan alas ampumia lintuja kuralammikoista ja soista. Juuri näitä ajoilta onkin peräisin myös villakoirien turkkien leikkaustyyli, sillä koirien juostessa likaisissa paikoissa niiden turkki kastui ja siitä tuli painava ja epäkäytännöllinen. Tästä syystä villakoirilta ajeltiin turkki pois lähes kokonaan, lukuun ottamatta muutamia paikkoja, joihin turkkia jätettiin antamaan koiralle lämpöä.

Corgi

Corgi on hyvin suosittu koira, josta on myös tullut niin sanotusti some-julkkis lukuisten meemien myötä. Aikaisemmin nämä lyhytjalkaiset ja matalat koirat olivat kuitenkin kuuluisia erityisesti niiden taidostaan paimennustehtävissä. Corgit olivat erinomaisia paimentamaan karjaa ja lampaita, mutta myös ankkoja ja hanhia.

Corgi rannalla

Dalmatialainen

Dalmatialainen on ikivanha koirarotu ja siihen viittaa myös Egyptin faaraoitten hautakiviä koristavat koirapatsaat, jotka muistuttavat suuresti dalmatialaisia. Myöhemmin dalmatialaisia alettiin nähdä kuninkailla ja kuningattarilla, sekä muilla julkisilla henkilöillä. Nykyään dalmatialaisia nähdään muun muassa Amerikassa paloasemilla ja mukana paloauton kyydissä, tosin tänä päivänä enemmänkin maskotteina. Aikaisemmin näillä koirilla oli kuitenkin oma roolinsa tulipalojen sammuttamisessa ja erityisesti ennen työhön lähtöä – hälytyksen soidessa ne ilmoittivat haukkumalla lähettyvillä oleville ihmisille, että paloautot ovat lähdössä ja tarvitsevat tilaa. Nykyäänkin dalmatialainen on edelleen suosittu koirarotu, tosin suurimmaksi osaksi seurakoirana.

Kolme dalmatialaista koiraa

Koirien käyttötarkoitukset tänä päivänä

Koirat kuuluvat maailman suosituimpien lemmikkieläinten kärkikolmikkoon. Suomessa yksin koiria löytyy jopa 800 000 kappaletta ja yhä useampi kotitalous omistaa yhden koiran sijasta kaksi. Ei ole siis ihmekään, että koira-bisnes on kasvanut valtavasti, eikä koiria pidetä enää ainoastaan harrastuskavereina tai vahtikoirina, vaan niitä kohdellaan perheenjäseninä. Nykyään koirille löytyy esimerkiksi omia koirapäiväkoteja, koirahotelleja, koirahierontaa ja San Diegon lentokentältä löytyy lemmikeille jopa omat sisävessat.

Koiria käytetään myös valtavan paljon viihteessä, kuten elokuvissa, peleissä, teattereissa, maalauksissa, tv-sarjoissa ja näytelmissä. Suosituimpiin koira-aiheisiin elokuviin lukeutuvat muun muassa Lassie, Beethoven, Kotia kohti ja Benji. Myös lasten piirretyistä elokuvista löytyy valtava määrä koiratähtiä, kuten Kaunotar ja Kulkuri, 101 Dalmatialaista, Ressu, Pluto, Hessu Hopo ja Rin Tin Tin.

Koirat ovat päässeet tähdittämään myös erilaisia pelejä. Karvaturreja voi nähdä muun muassa The Sims-, Nintendogs- ja Dogz -peleissä. Koira-aiheisia lautapelejä on myös valmistettu roppa kaupalla ja koira teemaa on käytetty myös muun muassa nettikasinopeleissä. Toki koiria käytetään tänä päivänä myös apuna tärkeissä ammateissa ja rooleissa, kuten esimerkiksi poliisin apureina, erilaisissa avustustehtävissä, homeen paikallistamisessa, kadonneiden ihmisten etsinnässä, opaskoirina, pommikoirina ja tukikoirina. Olipa kyseessä mikä tahansa koirarotu, on niistä aina valtavasti iloa ja apua ihmisille!