Husky SUOMEN HISTORIASSA

Oletko koskaan haaveillut hiihtämisestä lumessa? Jos näin on, saatat ajatella, että johtoa oli kaksi erilaista eläintä: joko legendaarinen poro (mitä tarkoitat, Rudolph on väärennös!?) Tai upea Husky. Vaikka emme voi luvata sinulle kiertuetta Joulupukin rekillä, voimme antaa sinulle yleiskuvan huskien historiasta ja antaa sinulle mahdollisuuden työskennellä myös näiden eläinten kanssa.

Kuinka Husky-koirat löysivät paikkansa Suomen historiassa? Vaikka koirat tunnetaan nykyään lemmikkinä, ihmisen paras ystävä ansaitsi lempinimen satoja vuosia sitten monista syistä. Useita rotuja käytettiin metsästystarkoituksiin, kun taas toisia käytettiin vain toveruuteen (on jopa raportteja koirien mukana sotilaista sodassa!). Mitä tulee Suomeen, koiran kumppaneitamme on käytetty historiallisesti erityisen edullisella tavalla: vetämään kelkkoja. Tämä tehtävä voi olla raskaiden kuormien kuljettamiseen tai maastokuljetuksiin. Tämä perinne oli jo tiedossa sekä Siperian Venäjällä että Alaskassa (noin vuonna 2000 eKr., Arviolta 2000), mutta koska suomalaisen Lapphundin rotu oli jo tottunut porojen paimentamiseen, ei kauan ennen haurauden alkamista.

suomenlapinkoira

Alun perin kilpa-ajoon suunniteltu suomalainen Lapphund syntyi juoksemaan. Nämä siro, tottelevainen ja urheilullinen koira ovat tietysti ihanteellinen rotu harrastuksiin, kuten poronhoito ja tietysti kelkkojen vetäminen. Joten suomalaiset pystyivät muodostamaan suuren perinteen läpi historian – kelkkailu! Ihmiset eri puolilta maailmaa parveilevat kokemaan tämän toiminnan tarjoaman rauhallisuuden: Voitteko kuvitella mitään rauhallisempaa kuin rauhallinen ympäristö, joka on lumen, kylmän ja hiljaisen ilman peitossa, kun juoksette maan yli ja kauniiden huskien johdolla? Yksi tämän retken tärkeimmistä nähtävyyksistä on nähdä huskyt luonnollisessa elinympäristössään, juoksemassa ilmaiseksi ja kiitollisten omistajien ja vierailijoiden hemmottelemana jokaisen matkan jälkeen. Se on myös erilainen näkemys paitsi villieläimistä yleensä, myös siitä, miten havaitsemme eläimet – vaikka monet meistä nauttivat istumasta kotona uskollisen rakkaan Fidon kanssa ja ruokkimalla hänelle palkkioita vain osoittamaan vatsaansa, suomalaisilla on paljon eri tyyliin huskyjä.

Söpö käheä

Sen sijaan, että tuotaisiin koiria joka ilta kotiin, monet maatilan huskyt soittavat kotiinsa tai viettävät yön kenneleissä. Ajatus tästä saattaa kuulostaa kovalta joillekin meistä – kuinka ihminen voi jättää eläimensä kylmään? Suomalaisille ajatus siitä, että eläimet ovat yhtä luonnon kanssa, on avainasemassa. On muistettava, että rekikoirilla on uskomattoman paksut takit ja huoneen lämpötila on erittäin epämiellyttävä näille eläimille. Vaikka heitä ei pidetä tarkalleen “lemmikkeinä”, heidän omistajansa ovat hyvin tietoisia eläimen alkuperästä ja ymmärtävät, että on luontaista käyttäytymistä treenata, olla hyvin laiha ja villi sydämeltään. Sellaisena omistajat välittävät paljon eläimistään kunnioittaen heidän voimaansa ja vaistomaista elämäntapaansa.

Tässä vaiheessa saatat miettiä, miten olla tekemisissä Huskien kanssa ja mitä tarjota organisaatioille. Sinulla ei ole vain mahdollisuutta mennä husky-matkalle, mutta voit myös auttaa yleisessä kunnossapidossa, itse koirien hoidossa ja näiden eläinten opetuksessa. Sinulla on myös vapaus tutkia ympäristöäsi ja havaita muita saalistajia ja villieläimiä alueella. Koiravaljakkoajelu on epäilemättä yksi vapaaehtoisryhmän ainutlaatuisimmista, hiljaisimmista ja rentouttavimmista vaihtoehdoista. Joten liity meihin tänään ja viettää aikaa näiden hämmästyttävien olentojen kanssa!