Koiranpennun valinta

choosing-a-puppy-e1394916406780Koiranpennut ovat aina valloittavia, mikä saattaa tehdä pennun valinnasta suorastaan mahdottoman tuntuista. On kuitenkin tärkeää valita juuri omaan elämäntyyliinsä ja asuinympäristöönsä sopiva koira, sillä pentueen jokaista söpöläistä tuskin kukaan kuitenkaan aikoo ottaa mukaansa. On hyvä, jos kasvattaja tarjoaa näkemystään ostajalle sopivasta pennusta, mutta joihinkin asioihin on yhtä kaikki hyvä kiinnittää itse huomiota pentuja tarkkaillessa.

Sääli ei välttämättä kannata

Istuuko yksi pennuista muista syrjässä, surullisen ja yksinäisen näköisenä? Tällainen raasu herättää ehkä pelastusvaiston ja sen syliin sulkeminen houkuttelee varmasti, mutta järki kannattaa pitää päässä tällaisessakin tilanteessa. Erillään olevalla reppanalla on valitettavasti muita pentuja todennäköisemmin terveys- tai rakenneongelmia.

Tärkeitä ominaisuuksia pennulle

Ennen ostopäätöksen tekemistä pentuihin kannattaa tutustua muutamiin asioihin huomiota kiinnittäen. Pennun olisi hyvä olla sopusuhtainen eikä merkittävästi pentueen muita koiria lihavampi tai laihempi. Turkin pitäisi olla kiiltävä eikä ihossa saisi olla haavaumia, punaisia läikkiä tai muita ongelmia. Nämä seikat kertovat paljon pennun terveydentilasta, jonka kuka tahansa koiranomistaja toivoo varmasti aina olevan paras mahdollinen.

Terveen pennun korvat ja ikenet ovat väriltään vaaleanpunaiset. Hengityksen ei kuulu haista pahalta ja myös korvien tulisi olla hajuttomat. Huomiota kannattaa kiinnittää myös pennun takapuoleen: jos siinä näkyy merkkejä ripulista, muista eritteistä tai ärtyneestä ihosta, saattaa pennulla olla ikäviäkin terveysongelmia.

Luonteella on väliä

Pennun luonne on tärkeä tekijä ja erilaisiin tilanteisiin ja perheisiin sopivat hieman erilaiset koirat. Hyvin itsevarma käytös voi olla pennulta toivottua, mutta toisaalta esimerkiksi vilkkaseen lapsiperheeseen saatetaan kaivata hieman rauhallisempaakin lemmikkiä. Vilkas ja terhakka pentu voi kuitenkin olla juuri oikea valinta silloin, kun koiran kanssa on tarkoitus harrastaa ja elää hyvin aktiivista elämää.

Luonteesta pääsee jyvälle kunnolla vasta, kun pentuihin on käynyt tutustumassa useamman kerran: vastikään vatsansa pullolleen syönyt pikkuinen saattaa esimerkiksi vaikuttaa huomattavasti rauhallisemmalta kuin mitä todellisuudessa onkaan. Valintaa ei siis koskaan kannata tehdä kiireessä tai hetken mielijohteesta.

Omistajan suuri vastuu

Oli pentu sitten kuinka lupaava tahansa, on uuden omistajan käsissä, millainen koira siitä lopulta kasvaa. Pohjimmiltaan hyväluonteisen koiran voi helposti pilata vääränlaisella kasvatuksella ja toisaalta heikompiluonteisesta saada tukemalla ja pitkäjänteisyydellä oikein mallikkaan koirakansalaisen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *