Vinttikoirakilpailuissa riittää vauhtia

fotolia_27977_XSParhaimmillaan jopa 80 kilometrin tuntivauhtiin yltävät vinttikoirat ovat maailman vanhimpiin rotuihin kuuluvia koiria, jotka ovat kisailleet nopeudesta jo tuhansien vuosien ajan. Suomessa vinttikoirakilpailuja on järjestetty aina 1950-luvulta alkaen.

Englanninvinttikoira on koiraroduista nopein

Vinttikoirakilpailuissa yleisimmin tavattava englanninvinttikoira eli greyhound on paitsi kaikkein nopein koirarotu, myös yksi maailman nopeimmista maaeläimistä heti gepardin ja hanka-antiloopin jälkeen. Englanninvinttikoira liikkuu nopeimmillaan laukatessaan, jolloin sen kaikki jalat ovat irrallaan maasta kahdessa laukan neljästä eri vaiheesta. Nimestään huolimatta englanninvinttikoira on aivan alun alkaen kotoisin Egyptistä, jossa sitä käytettiin jo tuhansia vuosia sitten lemmikkinä ja näkönsä avulla saaliinsa kiinni juoksevana metsästyskoirana.

Englanninvinttikoiran lisäksi yleisiä vinttikoirakilpailurotuja ovat muun muassa venäjänvinttikoira, saluki eli persianvinttikoira sekä whippet.

Kilpailevilta vinttikoirilta vaaditaan kovaa harjoittelua

Vinttikoirakilpailuissa koirat juoksevat radalla keinotekoisen vieheen perässä. Alkujaan houkuttimena käytettiin elävää jänistä, mutta moderneissa vinttikoirakilpailuissa viehe on valmistettu usein esimerkiksi muovista, karvasta tai kankaasta.

Kilpailuissa arvioidaan koirien rodunomaisia taipumuksia näkömetsästykseen sekä saaliin kiinni saamiseen juosten. Juoksukilpailut kuuluvatkin olennaisena osana vinttikoirien jalostustarkkailuun, jossa pyrkimyksenä on pitää kiinni koirien metsästysvietistä sekä juoksuominaisuuksista. Vinttikoirien juoksuharjoittelu muistuttaa intensiivisyydeltään paljon ihmispikajuoksijoiden harjoittelua ja laittaa usein myös omistajan koville.

Vinttikoirakilpailut ovat hyvin perinteinen ja suosittu vedonlyöntilaji, joka kiehtoo vielä tänäkin kaikenlaisia ihmisiä aina koiraharrastajista urheilun ystäviin ja kokeneisiin uhkapelaajiin. Siinä missä vetoa lyödäkseen piti ennen vanhaan olla paikan päällä kilpailuissa, onnistuu se nykyään todella helposti netin kautta ja jopa mobiililaitteilla liikkeellä ollessa. Monet vedonvälittäjät tarjoavat innokkaille vedonlyöjille sovelluksia, joiden kautta oman suosikkikoiran puolesta veikkaaminen onnistuu omasta olinpaikasta riippumatta.

Vinttikoirakilpailujen koemuodot

Vinttikoirien juoksukilpailuja järjestetään kahdessa eri koemuodossa: ratajuoksussa ja maastojuoksussa. Ratajuoksussa areenana on ovaalin muotoinen vinttikoirarata, joka on pituudeltaan tavallisesti 400 metriä. Juostava matka on 280, 350 tai 480 metriä rodun koosta riippuen. Kilpailun voittaa nopein matkan hyväksytysti juossut koira.

Maastojuoksussa rata on mutkainen ja tehty maastoon, esimerkiksi pellolle. Tuomari arvostelee koiran suorituksen sen nopeuden, innokkuuden, älykkyyden, ketteryyden ja kestävyyden perusteella. Suurimman kokonaispistemäärän arvostelusta kerännyt koira voittaa kilpailun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *